2011. április 16., szombat

Rendvédelem. Mit, mikor, merre?

A mai napon országunk rendvédelmi dolgozói (rend(?)őrök, tűzoltók, börtönőrök, katonák és vámosok) tüntetés-sorozatot indítottak, amelyben az őket megillető plusz juttatások megvonása ellen tiltakoznak. Ezeket a juttatásokat Pártunk és Kormányunk vonta meg fennállásának nem egész egy éve alatt. Mik is ezek a juttatások?
"1996. évi XLIII. törvény
a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról
A Magyar Köztársaság függetlenségének, alkotmányos rendjének, valamint a lakosság és az ország anyagi javainak védelmét ellátó szervek hivatásos állományától az állam tántoríthatatlan hűséget, bátor helytállást követel. A hivatásos állomány tagjai a törvények és más jogszabályok, valamint a nemzetközi jog előírásainak megfelelően, a fegyveres szervek feladataihoz igazodó szakmai ismeretek birtokában különleges közszolgálatot teljesítenek. Az Országgyűlés - elismerve a hivatásos szolgálattal járó nagyobb áldozatvállalást és az azzal arányban álló erkölcsi és anyagi megbecsülés indokoltságát - a fegyveres szervek hivatásos állományának szolgálati viszonyáról a következő törvényt alkotja:
Mielőtt aláírtam ezt a megállapodást, gondosan tájékozódtam a feltételekről. Részletesen elmondták, hogy alkotmányos jogaimat több tekintetben is korlátozzák, és még ezen felül is számtalan kötöttséggel jár a hivatásos szolgálat. Néhányat megemlítenék, a teljesség igénye nélkül:
Munkaidőm ellentételezés nélkül magasabb, mint bármely más Magyar munkavállalóé. Jelenleg heti 48 óra, de több évig heti 54 óra volt.
Esküm értelmében, a munkám során kapott parancsot, utasítást, akár életem kockáztatásával is végre kell hajtanom.
A parancsot, utasítást (kivéve, ha az bűncselekmény elkövetésére szólít fel) nem bírálhatom, akkor sem, ha az nyilvánvalóan megalázó, vagy jogszabálysértő. Jogorvoslatra, csak a parancs végrehajtását követően van lehetőségem.
Szabadságról, szabadnapról bármikor visszarendelhetnek, ha a szolgálati érdek úgy kívánja.
Állandó lakhelyem elhagyását mindenkor jelentenem kell, tartózkodási helyem, és elérhetőségem megadásával.
Szolgálati helyemen politikai tevékenységet nem folytathatok. Politikai pártban tisztséget nem vállalhatok, mely tiltást szolgálati viszonyom megszűnését követő három évre kiterjesztették.
Az ún. megbízhatósági törvény bevezetésével megfigyelhetővé, leinformálhatóvá váltam én, és családtagjaim is, miközben a parlamenti padsorokban, az önkormányzatokban, több, korábban köztörvényes ügyekben jogerősen elítélt képviselő dönt a "sorsomról".
És végül, de nem utolsó sorban: Az Európai Unió szabályozásával is ellentétesen, nincs sztrájkjogom."
Forrás:langlovagok.hu

Ami mindenkinek nyilvánvaló, az a korkedvezményes nyugdíj, ami minden fegyveres testülethez tartozó dolgozó privilégiuma volt. A hangsúly sajnos a volton van. Mondjuk ezen szervek közül vámosokkal és börtönőrökkel nem volt még szerencsém beszélgetni, és nem tudom pontosan hogy milyen körülmények között dolgoznak. A börtönőrökét még el tudom képzelni, és ez alapján nem lennék a helyükben.
A maradék három szervnél én egyet értek a kedvezményes nyugdíjjal. Ők tényleg veszélyes munkát végeznek. Mondjuk katonáék közül sokan csak kávézgatnak, rendőrék pedig nem mernek bemenni a czigányok lakta utcákba, valamint a terrorizálásban és törvényszegésben jeleskednek. De hát ez mellékes... Erre egy olyan megoldást lehetne kitalálni, hogy akik mondjuk irodai munkát végeznek, azok NE! kapjanak kedvezményes nyugdíjat. Ennyi lenne az egész. Ebből is lenne nagy felháborodás, de ez egy korrekt megoldás véleményem szerint.
Talán tűzoltóink érdemelnék meg leginkább ezt a kedvezményt. Ők azok, akik a ténylegesen veszélyes munkájukat el is végzik. Még kisiskolás koromból emlékszem rájuk, ahogy megfékeztek egy tüzet a falunkban. Szervezettek voltak, és tökéletes összhangban tudtak működni. Igyekeztek minél több dolgot megmenteni, és sok mindent sikerült is. Egyrészt miattuk léptem be itthon az önkéntes tűzoltó egyesületbe. Sajnos az ilyen kis egyesületek dolga is meg van nehezítve, de mint sok helyen olvastam, a magasabb színvonalú helyeken sincs megfelelő ellátás a lánglovagok számára. Néhány hónapja megrökönyödve olvastam Bognár Máté tűzoltó főtörzsőrmester nyílt levelét melyben ír a tőlük megvont jogokról. Érdekes olvasmány, ajánlom mindenkinek a figyelmébe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése