2011. március 22., kedd

A nemzet csökött szárnyai...

"Nehogy azt higgyék, hogy a katonaélet arról szól, hogy egész nap kávézgatunk a meleg irodában" - mondta nekünk a győri toborzóirodában az egyik toborzásért felelős tiszt.
Nem is hittem, hogy erről szólna, de mostanában kezdek egyre jobban kételkedni benne.
Néhány hete olvashattuk a hírt, amelyben egy volt honvédségi százados nyilatkozott és nyilvánított véleményt a Magyar Honvédség állapotáról és felkészültségéről. Siralmas amiket elmondott. Kb 25000 főt kitevő honvédségünk csaknem fele a fővárosban állomásozik, irodai munkát végez. A fennmaradó 13000 fő képezi a ténylegesen fegyvert forgató alakulatokat, ezeknek fele szintén adminisztratív és logisztikai feladatokat lát el. Tehát a ténylegesen hadra fogható haderőnk kb. 8000 fő, ez 32%-a teljes állománynak. Ők is rosszul felszereltek, és a korrupció elnyeli őket.
Olyan beszerzési terveket, és fejlesztéseket írnak ki, amik milliárdokat emésztenek fel, ráadásul feleslegesen. Szállítójárműveink egy része elavult, másik részük beszerzése pedig az esztelen gondolkodásmód miatt akkora pénzeket emésztett fel, hogyha egy neves gyártótól vettük volna őket, akkor kétszer ennyit is be tudtunk volna szerezni... az a mocskos korrupció...
Néhány éve kaptuk meg a híres-neves Grippeneket is, mondva hogy majd ezekkel be tudunk kapcsolódni a közös NATO műveletekbe. Megvettük, de kihasználva nincsenek. Pilótáink alig repülnek, éleslövészeteken nem vesznek részt... Tapasztalat hiányában pedig hiába akarnak közös műveleteken részt venni... Ez is olyan mint a biciklizés, gyakorolni kell, hogy megtanulja az ember.
Itt lett volna a lehetőség, hogy pilótáink megmutassák hogy mit tudnak, de sajnos a semmivel nem lehet eldicsekedni. És Európa újfent csak rajtunk röhög, politikusaink meg hebegnek-habognak...
De tényleg nem csak kávéznak az irodáikban.....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése