2011. március 22., kedd

Cipők, vámok EU.

Április elsejétől megszűnnek a kínai és vietnami bőrcipőkre vonatkozó büntetővámok az EU-ban, mivel mostanáig nem érkezett kérelem a határidő újbóli meghosszabbítására - adta hírül szerdán az Európai Bizottság. Mivel azonban a lépés nagy hatással lehet több vállalkozásra, leginkább kis- és középvállalkozásokat, Brüsszel egy éven át figyelni fogja a lépés következményeit és szükség esetén "megteszi a szükséges intézkedéseket". Az európai cipőgyártók szövetsége (EFA) mindenesetre üdvözölte a lépést, de szintén hozzátette, hogy árgus szemekkel figyelik majd a fejleményeket. A Kínából, illetve Vietnamból érkező cipőkre még 2006-ban vezetett be az Európai Unió 16,5, illetve 10 százalékos védővámot, majd 2009 decemberében 15 hónappal kitolta érvényességüket. Az intézkedést azzal indokolták, hogy a távol-keleti gyártók dömpingáron szállítanak cipőket az EU-ba, miközben - Brüsszel állítása szerint - mindkét ázsiai ország adókedvezményekkel és olcsó hitelekkel segíti azokat.

A kínai gyártók viszont jogszerűtlennek tartották a büntetővámokat, és azok mértékét is kifogásolták, mondván, azok valójában egyes dél-európai gyártók érdekeit szolgálják. Emiatt négy cipőgyár az Európai Bíróságnál megtámadta a döntést - kérelmüket elutasították -, a kínai kormány pedig a Világkereskedelmi Szervezetnél panaszolta be az uniót.A kérdés az EU-tagállamokat is megosztotta: míg a gazdaságilag jelentős cipőiparral rendelkező dél-európai országok (Spanyol-, Olaszország és Portugália) a vámok fenntartása mellett kardoskodtak, addig Nagy-Britannia és a skandináv országok az eltörlésük mellett tették le voksukat. Utóbbi álláspontot képviselte az EFA is, amely már 2009 végén jelezte: nem látja szükségét a vámnak. Szerinte az nem kedvez a fogyasztóknak és az iparágnak sem, mivel felfelé nyomja az árakat. Korábbi közlés szerint a magyar cipőpiac nagysága évi 33 millió pár, ebből mintegy 26 millió pár érkezik az EU-n kívülről, jellemzően Ázsiából. 5-6 millió az EU-n belüli, főleg olasz, osztrák és német import, míg a magyar gyártók mindössze egymilliót értékesítenek a hazai piacon. A 33 millió párból egyébként mintegy 20 millió bőr felsőrészes lábbelire vonatkozik a védővám.

A kis- és közepes vállalkozások, elsősorban nemzeti vállalatok. Nem is csodálkozom rajta, hogy az EU nem foglalkozik ezen "üzemek" sorsával. Lehet, hogy egy, vagy több nagyobb hatalom áll az EU gazdasága mögött, aminek jól is jön a vámok törlése? Az EFA pedig tényleg az érdekvédelem csúcsa. Figyelik majd az eseményeket...persze, na és akkor mi van? Igen, pontosan...SEMMI. Ez csak egy marketing fogás, hogy a veszélyben lévő vállalkozások ne háborogjanak. "A büntető vámok nem hasznosak, mert lefele nyomják az árakat"- igen, rövid távon tényleg nem sok hasznuk van, de hosszú távú piaci értékesítésnél ténylegesen az európai piacot szolgálták volna. A rövidtávú gondolkodás csak a profitorientált hatalmak és világmárkák, valamint a világpiacra termelő vállalatok érdeke. A magyar gyártók, a vámok mellett sem tudták felvenni a versenyt az olcsó kínai árukkal, anélkül pedig elkönyvelhető a szomorú sorsuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése